Artikkel om åpningen

I dag deler vi en artikkel som ble skrevet at Trude Margel i anledning åpningen av Malaika Villages Faraja.

NSP Aid feirer 10 år og åpner nytt barnehjem i Kenya

 

Ukundu utenfor Mombasa, Kenya, 010320 – NSP Aid feirer 10-årsjubileum i Kenya ved Faraja Children’s Home med offisiell åpning av barnehjemmet Malaika Villages Faraja, på tomten ved siden av. Til sammen får over 70 foreldreløse barn skolegang og et trygt sted å bo.

 

På lørdag den 29 februar ble det samlet over 500 festglade mennesker i alle aldre til et lite lokalsamfunn langt inne i skogen utenfor Mombasa i Kenya. Her ligger barnehjemmet Faraja Children’s Home, med plass til 53 barn og Malaika Villages Faraja med plass til 24. I tillegg kan det huses 19 tenåringsbarn som går på internatskole og som kommer hjem i feriene.


NSP Aid etablerte det første hjemmet for 10 år siden sammen med norske næringslivsledere og i dag driftes det av givere fra bedrifter, videregående skoler og privatpersoner fra hele Norge. På nabotomten ligger det splitter nye barnehjemmet Malaika Villages Faraja. De tre bolighusene som huser 8 barn hver i tillegg til en «mamma» er kommet på plass takket være gaver fra elever fra Framnes videregående skole, givere og elever fra Sunnmøre og givere og elever fra KVS Lyngdal. Den flotte bygningen i sentrum, som huser matsalen komplett med stort kjøkken og spiseplass til 100, er kommet på plass takket være Kynningsrud AS og ansatte. På sikt kan det bo ytterligere 72 barn, dersom området bebygges og behovet melder seg.


Feiring i afrikansk stil
Det ble en storslagen feiring som bare afrikaner kan, med sang fra barnekoret og ungdomskoret, blåseorkester og taler på taler fra de lokale myndigheter, biskopen og medlemmer fra den lutherske kirken så vel som representanter fra styret til begge barnehjemmene. De var fargesprakende kjoler laget av vakre afrikanske stoffer på damene og mange av barna bar t-skjorter med #Faraja celebrates Malaika. Alle var pyntet for anledningen og det var opptog med blåseorkesteret i front som ledet forsamlingen inn til festplassen der telt og stoler var satt opp i hestesko, pyntet med ballonger og girlandere. Flere etasjers marsipankaker ble båret frem og NSP Aids egen daglig leder Gunnar Hamnøy fikk æren av å skjære kaken til stor glede for forsamlingen.
De 42 deltagerne fra Norge foruten «Papa Gunnar» besto av kontormedarbeider Elisabeth Emblem i NSP Aid, faddere og sponsorer med familier og konfirmanter. Ungdommer fra Heart to Heart Orphans, samarbeidsorganisasjonen i Nairobi var også tilstede. Her får over 1100 barn støtte til skolegang og mat i slummene Kibera og Kawangware takket være NSP Aids arbeid, helt fra førskole til universitet. Disse barna bor hos sin familie eller foresatt, mens de som går på videregående skoler og universiteter bor på internat.


Noen av barna fra den lokale barneskolen Mkwambani Primary School med plass til 400 barn og som NSP Aid har rehabilitert og utbygget, var også blant gjestene. I tillegg fantes det myndigheter fra lokalsamfunnet og distriktet, det lokale næringsliv og mange andre som har engasjert seg i NSPs arbeid i Kenya og Etiopia.


Bevis på at det nytter
Talene fra Samuel og Fatuma, som vokste opp på Faraja Children’s Home gjorde spesielt stort inntrykk på mange. Begge ble reddet fra vanskelige familieforhold, var underernærte og traumatiserte når Gunnar Hamnøy møtte dem for første gang for 10 år siden. I dag er Samuel medisinsk student og Fatuma studerer i Nairobi.
- Jeg kan ikke takke NSP Aid og de ansatte og frivillige på Faraja nok, fortalte Samuel. Når du tror du har mistet alt håp og kjærlighet og det bringes tilbake, blir ord fattige. Gjennom dere har jeg en fremtid som jeg vil bruke på å hjelpe andre.
- Faraja har vært mitt livs ryggrad, forklarte Fatuma. Når Pappa døde og Mamma satt igjen med meg og syv søsken uten inntekt, kom Faraja meg til unnsetning. Takket være NSP Aid ble livet mitt endret til det positive, jeg fikk gå på skole og jeg fikk et trygt hjem. Det er betryggende å vite at NSP Aid vil være der for meg helt til jeg kan stå på egne ben.


Det ble utdelt gaver til barna og det var kake og mat til alle gjestene langt utover ettermiddagen. Hvert bolighus og matsalen i Malaika Villages Faraja fikk sin egen åpningstale komplett med klipping av snoren foran inngangsdørene.
- Det er så fantastisk å feire denne åpningen og vårt 10-årsjubileum, forteller en lykkelig Gunnar Hamnøy. Vårt mål er å gi støtte til barna som trenger oss og det er en stor glede å se at denne støtten nytter.