Møt Ian og Tracy fra Nairobi

I denne artikkelen møter du Ian og Tracy. Dette er to ungdommer som nå skal videre til ungdomstrinnet i skolesystemet i Kenya. Deres skolegang er støttet av faddere i Norge. Les om deres tanker om livet og videre skolegang her.

Et meget tøft år er tilbakelagt for elevene ved skolene NSP-AID støtter i Kibera og Kawangwareslummene i Nairobi. Barn har i lange perioder vært hindret fra å komme på skolen, noe som førte til tøffe oppvekstvilkår i smugene i slummene.

 

Vår samarbeidspartner Heart 2 Heart har jobbet hardt for å lage gode alternativ. Et av tiltakene er å servere daglig måltid ved skolene – etter strenge koronaregler. Et annet tiltak har vært forsøk med zoom-undervisning. Men det er ikke så mange om har mobiltelefon for å se undervisningen (PC er det få eller ingen som har), så onlineundervisning har kun vært for de få. Ofte har naboer hjulpet hverandre slik at barna kan få tilgang på digital undervisning. Skolene har noen få pc-er som noen har fått ha tilgang på. Men alt i alt har undervisningen skjedd på et primærnivå, og med lite effektivitet.

 

Men sporadisk har skolene fått hatt åpent, og litt etter litt har samfunnet kommet i gang igjen. For de eldste barn nærmer neste steg i utdanningen seg. Ungdomsskolen (Secundary) er noe alle ønsker å gå videre til, men skolesystemet er helt annerledes i Kenya en i Norge. Alle har rett på videre skolegang, men det er kamp om plassene på høyest rangerte skolene. I tillegg kan vi lese at ett av seks barn i Kenya ikke får skolegang pga dårlig råd. Med rangering av skolene følger også høye kostnader. Jo høyere rangert skolen er, jo dyrere er det å gå på denne. Dermed er også ambisjonsnivået og konkurransen større blant elevene med å nå opp og frem. Uansett er vi i NSP-AID opptatt av at ALLE skal få mulighet, og alle har like mye verdi uansett evner og kompetanse.

 

Heart 2 Heart har møtt to av elevene som nå snart skal videre til neste steg. Elevene heter Ian og Tracy. Her er intervjuet med dem:

 

Ian Kipruto

School: Karama, Kibera

Hvor bor du? Fort Jesus, Kibera

Hvordan gikk det på eksamen? Jeg er glad. Jeg føler på en eller annen måte at jeg kunne ha gjort det bedre.

 

Du gjorde eksamen i utfordrende tider. Hvordan var det som å forberede seg på en nasjonal eksamen med frykten forpandemi?

Selvfølgelig forandret alt seg på skolen og hjemme.På skolen fikk vi med oppgaver hjem for å jobbe med, så sendte vi dem tilbake til skolen ukentlig. Hjemme ble ting veldig ille ettersom begge foreldrene mine mistet jobben.

 

Hva liker du å gjøre på fritiden?

Jeg spiller basketball og elsker det.

 

Du her jo ikke så høy, hvordan hevder du deg i idretten din?

Ha ha! Det handler mer om ånd og kjærlighet til spillet enn det er kroppsbygningen.

 

Hvilken ungdomsskole er du håper å få gå til?

Upper Hill Highe Skole i Nairobi. Den har alle fasiliteter for å hjelpe meg å spille god basketball og fremdeles utmerker meg faglig.

 

Et ord til sponsoren din?

Jeg takker først dem for deres støtte så langt. Alltid be og takke Gud for dem.

Jeg føler på en eller annen måte at jeg kunne ha gjort det bedre, men på grunn av deres hjelp har jeg kommet dit jeg er i dag. Imidlertid ønsker jeg også å gå på videregående, og jeg håper de har ikke gitt opp meg ennå. Gud velsigne dem så mye.

 

Hva sier du til studenter og venner du har som ikke fikk så godt resultat på eksamen?

De skal ikke gi opp håpet. Disse resultatene er hovedsakelig for å velge videre retning i neste skoletrinn, og da kan de velge studieretninger de liker og trives med. Jeg vil også legge til at når det handler om skole, så blir jeg veldig lei meg når jeg ser barn som ikke får gå på skole fordi foreldrene ikke har råd til skolepenger.

 

Takk for praten Ian!

 

Hei Tracy, Hvor bor du?

Hjemmet mitt ligger i Kangemi i nærheten Kawangware. For øyeblikket bor jeg hos tanten min i Umoja.

 

Hvordan gikk det med din eksamen?

Med tanke på omstendighetene er jeg er fornøyd. Det har skjedd mye nå i siste liten.

 

Du gjorde eksamen i utfordrende tider. Hvordan var det som å forberede seg på en nasjonal eksamen i en pandemi?

Jeg ble introdusert for online læring for første gang. Siden moren min har ikke en smarttelefon, har jeg fått gått på skolen og brukt skolecomputeren for onlinelæring. Også tapte moren min jobben sin i juni i fjor, men fikk ny jobb i mars i år. Det hjelper på selv om det er bare 3 dager i uken. Før pandemien jobbet hun seks dager i uken

 

Hva liker du å holde på med utenom skolen?

Jeg er på skolelaget i fotball! Jeg hadde en plan om å gå videre på en skole der jeg kunne utvikle meg innen fotball, men med regjeringens strenge covid-19 plan er det ikke mulig på spille fotball på lag enda

 

Hvilken ungdomsskole vil du gå på da?

Keveye Girls i Vest-Kenya.

 

Hvor viktig er har sponsing og stipend til skolegang vært for deg?

Veldig viktig. Min mor er en aleneforelder siden faren min døde da jeg bare var 8 år gammel. Hun har ingen stabil inntekt. Når jeg nå reiser bort for å gå skole i en annen del av landet, blir det tøft for oss når vi ikke får sett hverandre så mye.

 

VI i NSP-AID er glad for at mange i Norge vil gi barn og unge i Kenya en mulighet til skolegang, og håper enda flere vil være med som faddere!