Ung grunder i slummen

“Train your mind to see the good in every situation”

Nelson Mberesia (11 år) fra Kibera i Nairobi har brukt coronanedstengingen til å bli grunder.

 

Han er i NSP-AID sitt fadderprogram, og blir jevnlig fulgt opp av vår samarbeidspartner Heart to Heart. Heart to Heart besøkt nylig den unge gutten hjemme hos han i Kiberaslummen. Når de kommer, finner de Nelson i ivrig lek sammen med venner. De leker med et fargerikt hoppetau av plastikk. Dette er både bærekraftig og miljøvennlig, siden han baserer sin produksjon på gjenbruk.

 

Den unge grunderen kom på ideen på skolen. Han fant plastflasker med skrukork. Når du skrur av en plastkork, følger det med en tynn forseglingsring som løsner når du åpner korken. Disse ringene samlet han i hopetall, og fant en måte å flette de sammen til et tau av plastikk (se bildene).

 

 

Han satt i gang å samle mange flasker han fant rundt om i slummen, og fikk til slutt opp en stor produksjon av de fargerike hoppetauene av plast. Han fant også en løsning for håndtak, og som en ser av bildet har det hele blitt fine hoppetau.

 

Produksjonen ble etterhvert så stor at flere ble nysgjerrig på det innovative produktet. Til slutt kunne Nelson starte salg av hoppetauet, og tjente 150 schilling pr stk. Dette tilsvarer ca 13,- i Norge. Disse pengene fikk moren slik at hun kunne forsørge familien bedre. Dette kom godt med, siden moren mistet jobben pga pandemien.

 

Nå når skolen har startet opp igjen, har Nelson brukt mer tid på studiene. Men slike grundertyper som mr. Mberesia skal vi merke oss. Det blir spennende å følge gutten videre og se om det dukker opp nye ideer.