Lek med barna: - Jeg tar med meg hjem all den gleden man fikk av å være sammen med barna, at de hadde et så stort smil og en så levende måte å være på. Det er nok det som sitter mest igjen, forteller Synne Anmarkrud Vigane.
Lek med barna: - Jeg tar med meg hjem all den gleden man fikk av å være sammen med barna, at de hadde et så stort smil og en så levende måte å være på. Det er nok det som sitter mest igjen, forteller Synne Anmarkrud Vigane.

Framneselever befarte tomt for ny barnelandsby i Kenya

To elever fra Framnes kristne videregående skole kom nylig tilbake til Norge fra en opplevelsesrik tur til Kenya. Oppdraget var å se nærmere på tomten som skal huse «Framnestunet» i en ny barnelandsby.

Kenya-turen startet i hovedstaden Nairobi med besøk til slummene Kawangware og Kibera. Inntrykkene var utvilsomt sterke for Markus Andersland (18 i november) og Synne Anmarkrud Vigane (18) som er ledere for misjonsprosjektet ved Norheimsund-skolen.

 

En av damene i Kalambe ba for innsamlingsaksjon ved å legge hendene på elevene fra Norge. Til venstre ses landsbyformann Benjamin Mweanda (68) som bøyer hodet. Ved hans side står Gunnar Hamnøy.- Da vi kjørte gjennom gatene med alle blikkskur og markedet der så er det jo noe helt annet enn i Norge. Når vi kom inn på skolen med alle barna, så var det fantastisk å se at de hadde det så bra der, at de virkelig koste seg og spredte så mye glede for oss, men også hvordan de var mot hverandre. Det var en veldig kjekk opplevelse, forteller Synne som hadde gledet seg til å møte barna som er berørt av arbeidet til North-South Partnership Aid.

Forestilling for gjestene: Det var dans og underholdning fra både barn og voksne i landsbyen.

 

- Det virker som om barna har det bra når de er på skolen og det er voksne som tar vare på dem. Men jeg ser for meg at forholdene for barna ikke er helt på topp hjemme, for å si det mildt, men det virker veldig bra for dem å være her og få mat og undervisning, sier Markus som var klar over de ulike forholdene som barn i Norge og slummene i Kenya lever under.

 

- Man vet jo om det når man ser det på tv, men det er litt annerledes å se det i virkeligheten og komme nær på det, sier Markus, som sammen med Synne fikk svingt seg godt i nærkontakt med barna.

 

- De kom bort og klamra seg til oss. Vi måtte løfte barna opp, svinge dem rundt og leke med dem. De har veldig stor tillit til besøkende og var veldig glad for at vi kom. Selv om vi ikke kan språket (swahili journ. anm.), så var de veldig ivrige og kom bort og tok på oss og klemte oss.

NSP Aid, med tidligere NLM-forkynner Gunnar Hamnøy i spissen, har siden oppstarten i 2010 vokst til et arbeid som støtter mer enn 1000 barn i Kenya. Flesteparten av disse barna bor i slummene i Nairobi eller ved Wema, like innenfor sørkysten av Kenya. Organisasjonen har også noe arbeid i Etiopia. Nå planlegges en ny barnelandsby etter modell fra et veletablert arbeid i Uganda. Den skal bygges ved Kalambe, 15 km fra Voi, sør-øst i Kenya.

 

- 80 jordeiere, som eier 20 000 mål, har donert 600 mål til oss. Så vi skal ha nok land. Jeg tror de ser litt fremover og evner å se at dette kan skape gode ringvirkninger også for de som bor her. En del kan kanskje få jobb med barna vi skal ha her og også med byggingen. Kanskje vi en gang i fremtiden kan sette opp en klinikk her. Vi har mange tanker og ideer om dette. En kirke er også naturlig for oss å tenke at vi kan ha her, forteller Gunnar Hamnøy engasjert, mens han viser oss rundt på tomten som skal huse «Malaika Children Care Village».

 

- På mange måter får man en opplevelse av at utviklingen har stoppet litt opp i dette området. Det er noen fattigslige jordhus med bølgeblikk på taket. Noen av dem er litt opprustet, men det bor nok 10-15 mennesker i hvert av husene. Så selv om det kan se lite og puslete ut her, så bor det faktisk 1500 mennesker i området her, forteller Hamnøy, som er stolt over å få arbeide sammen med Framnes-elevene.

 

- Du blir fylt med veldig takknemlighet innvendig når du møter så flotte representanter for de unge hjemme i Norge, og engasjementet blir lagt merke til her. Dette vil være til stor hjelp for masse barn.

 

Et stort følge av lokale ledere og lærere var med på befaringen av tomten før en kulturell forestilling ble presentert for gjestene fra Norge.

 

- Jeg har aldri opplevd at de har stelt i stand et så stort opplegg for oss. Jeg har vært her med komiteen og eierne for ranchen før, men nå har de satt opp telt som vi skal sitte under og barna skal ha underholdning for oss, sier en smilende Hamnøy, mens han ser bort på Markus og Synne som danser og leker med barna.